PROMOTING TALENT

Runsten Equestrian och företagets grundare Christopher MacDermott arbetar ständigt för att främja svensk ridsport. Projektet Promoting Talent består av 3 olika delar: 1) sponsring av tävlingsryttare, 2) att hjälpa unga talanger nå sin fulla potential och 3) att främja tävlingsverksamhet inom svensk ridsport.

Att hjälpa unga ryttare nå sin fulla potential sker på två olika sätt via Runsten Equestrian – Driva ett tävlingsstall och ett årligt stipendium.
I Runstens tävlingsstall får en ung talangfull ryttare utvecklas på heltid under 1-2 års tid. Ryttaren får möjlighet att tävla och träna för topptränare med kvalitativa hästar. Varje år delar Runsten också ut ett stipendium åt en ung talangfull ryttare i övergångsfasen. Stipendiet består av 50 000 SEK och gratis tillträde till Runstens träningar, tävlingar och faciliteter under ett års tid. Ifall stipendiemottagaren besöker Runsten regelbundet under året så stiger det totala värdet på stipendiet till över 100 000 SEK.

SPONSRING

Runsten är även med och sponsrar ett flertal tävlingar, År 2017 gick de största satsningarna till Runsten Equestrian Games, 7-Star Spring tour, Falsterbo Horse Show och Elmia Scandinavian Horse Show. Satsningar som gör det möjligt för verksamheter att anordna prestigefulla tävlingar och ge en rimlig belöning åt de ryttare som presterar bra.

RUNSTEN EQUESTRIAN STIPENDIUM

Ryttaren skall ha utmärkt sig enligt följande:

 • Goda resultat på Nationell- eller Elit-nivå
 • Väl visad förmåga att förädla sitt hästmaterial
 • God hästhållning och kamratanda
 • God förebild för andra unga ryttare

Stipendiet är på 50 000 kr och ska användas som ett bidrag för träningar i Sverige eller utomlands. Även gratis tillträde till alla Runsten Equestrians träningar och faciliteter under ett år. Stipendiaten får även Runsten Equestrian profilkläder.

Urvalet går till på följande sätt: En intresseanmälan skall mejlas till info@runsten.com, där personuppgifter, foto, resultat och framtida mål finns med samt en motivering till varför just du bör erhålla stipendiet. Ur inkomna anmälningar väljs ca ett tiotal stipendiater ut som eventuellt går vidare till en intervju. Slutligen väljs den mest lämpliga personen ut av en jury bestående av bl.a. Runstens grundare /ägare Christopher MacDermott och några andra aktörer från ridsporten.

Sista anmälningsdag är 31 maj 2018.

Tidigare stipendiater:

 • Caroline Kamensky 2009
 • Eleonor Bellander 2010
 • Sissela Smith 2011
 • Anna Bredberg 2012

 • Hanna Carlsson 2013
 • Evelina Lind 2014
 • Alice Tapper 2015
 • Ebba Kewenter 2016
 • Ellinor Liwing 2017

PROFILRYTTARE

Matilda Pettersson
Matilda PetterssonRyttare
Matilda driver sitt egna företag hemma på familjegården i Norrköping. Hon tar emot hästar för inridning, utbildning och försäljning.

Hon har placeringar upp till 1.50 hoppning, och debuterad 1.60 i somras i Falsterbo tillsammans med Head over Hills, en mycket fin häst som Matilda fått förtroendet att tävla åt ägaren.

Matildas största vinst är när hon vann Agria hoppet i Globen tillsammans med sin egna uppfödning Corace, då de hoppade hem en bil.

Maria Östman
Maria ÖstmanRyttare
Maria är uppväxt i Stockholm men bor och driver sedan två år tillbaka sin verksamhet i Skåne.
Maria har tävlingsmeriter CSI 2* internationellt, flertal meriter och placeringar i unghästkval/championat samt tom svår klass.
Maria tar emot hästar för utbildning och försäljning samt förmedlar flertal hästar varje år.
Att förbereda unghästar till de olika championaten är något hon brinner för men i stallet står även några äldre hästar som tävlas tom svår klass.
Maria har byggt upp ett fantastiskt team runt sig med bra hästägare och tränare som underlättar för den fortsatta satsningen inom sporten.

Hemsida: www.mshowjumping.com

Emelie Starrin
Emelie StarrinRyttare
Emelie är 21 år gammal och kommer från början från Stockholm.
Hennes bästa häst heter Starlight gold och tillsammans har de ridit två young rider SM, tävlat i Scandinavium och fått placeringar upp till och med 145cm. I april 2017 flyttade Emelie ner till södra Holland för att kunna tävla mer internationellt. Hennes mål just nu är att utvecklas som ryttare, få mer internationell rutin och långsiktigt nå toppen inom sporten. Hon har tre egna hästar och rider vid sidan av det hästar åt andra. I februari flyttar Emelie till Peking där hon ska få arbeta som beridare hos Huang Zuping (tidigare OS ryttare för Kina).
John Hickey
John HickeyRyttare
John är född och uppvuxen på Irland och kom till Sverige 1990. Hela hans familj jobbar med hästar förutom hans pappa som ägde ett bageri på Irland där också John arbetade en tid. På sidan av jobbet red och tävlade han tillsammans med sina två yngre bröder Jim och Eamon men när han var 25 år så fick han ett jobberbjudande i här i Sverige som han valde att ta.

På Westgate Farm i Björklinge, två mil norr om Uppsala, bor John Hickey med sin familj. I stallet står allt från unghästar till internationella tävlingshästar i världsklass och Westgate Farm tar emot hästar för inridning, tillridning och försäljning.
John är legitimerad A-tränare i hoppning och är även en mycket meriterad unghästutbildare.

Han tävlingsmeriter är bland annat vinster i 1.60 klasser internationellt och han har 3 vinster och en 2:a placering i Swedish 7-Star tour de senaste fyra åren. Han har också varit en del av det Irländska laget i Nations Cup som vann i Köpenhamn och han har också vunnit världscupen i Moskva 2006. John har också deltagit på unghäst VM med fem olika hästar och han har bland annat tränat framgångsrika ryttare så som Irma Karlsson, Henrik von Eckerman, Thomas Ryan, Annika Gustavsson och Per Dahlgren.

Johns hemsida: http://johnhickey.se/

Jannica Fernström
Jannica FernströmRyttare
Jannica Fernström driver ett stall på hippocrates equestrian center i Märsta där hon har totalt 10 hästar. De två bästa hästarna är Moonstone val född 01 e; matador och Easy Hidden val född 01 e; Quite Easy som hon har tävlat upp till 150.

Tillsammans med Moonstone, som Jannica började rida som unghäst, har hon ridit Scandinavian Open i Falsterbo och Individuell final i NM för seniorer. Moonstone har även gått Grand Prix hoppningar internationellt, bland annat i Hickstead, Ypäja, Helsingfors, Vilhelmsborg och Moorsele.

Med Easy Hidden har Jannica ridit internationella GP hoppningar i Knokke, Addington och Hirsthals.

2018 blickar hon framåt mot nya spännande utmaningar med hennes unga hästar i stallet.

Jennifer Hallsenius
Jennifer HallseniusRyttare
Jennifer Hallsenius började rida när hon var tre år gammal, och har varit fast sedan dess.
Hennes häst Chelldon Z, är en hingst på ca 180 cm, född 2004, e: Chellano Z – Cortus som hon/vi haft sedan slutet på 2013.
Jennifer gjorde sitt livs första start i fälttävlan (det var även Chelldon Z första start någonsin) hösten 2014 och de har sedan dess klättrat till att komma med i juniorlandslagets spetstrupp och de tävlar nu internationella 1* klasser, och planerar att debutera 2* hösten 2017 för att kvala för Young Rider EM 2018 i Fontainebleau, Frankrike. Jennifer & Chelldon Z representerade Sverige vid de Europeiska Mästerskapen 2016 och 2017 med goda resultat, samt deltog och VANN Svenska Mästerskapen 2017. De är tillsammans det bäst rankade juniorekipaget inom fälttävlan.

Jennifer’s hemsida: http://jenniferhallsenius.se/

Helena Persson
Helena PerssonRyttare
Det var först när senioråren inleddes och hästen Verona kom i familjens ägo som det lossnade ordentligt. Det har blivit 7 SM-guld på 4 olika hästar (Verona 3st, Classic H 2st, Clark 1 st och Chamonix H 1st). Helena har ingått i landslaget sedan hennes andra seniorår 1992. Hon har vunnit internationell Grand Prix och även fått vara med och vinna några nationshoppningar för Sverige.

Helena driver idag ett tävlingsstall med 10-talet hästar i Haninge där dom utbildas från 4-års ålder och upp till svår klass. Hon har även liten avelsverksamhet samt undervisning för elever. Förutom att tävla brinner Helena för att se en häst utvecklas och stärka sina bra sidor. ”Jag får gåshud när en häst med lite extra kvalitet och förmåga får till ett riktigt bra språng, vare sig jag står på marken och undervisar eller sitter på en av mina egna hästar”, säger Helena. Hon anser att det är bland det bästa som finns och gör att hon aldrig kommer tröttna på sitt ”jobb”.

Helenas hemsida: http://www.teamhelenapersson.se/

Jenny Johansson
Jenny JohanssonRyttare
Jenny Johansson har vuxit upp i pappas travhäst-verksamhet på familjegården norr om Stockholm. Trots detta har det sedan ponnytiden varit hoppning som lockat. Jenny har från young rider-tiden meriter både från svenska och internationella mästerskap samt nationshoppningar. Som senior har hon fortsatt tävla flera olika hästar upp till elitnivå i Sverige och internationellt. Med Sammy Joe SN har hon vinster och placeringar upp till och med CSI*** 1,60m Grand Prix.

Vid sidan av ett juristjobb tränar och tävlar Jenny dels familjens egna hästar, men har även fått förtroendet att rida flera fina hästar åt utomstående ägare. Målet i år är att etablera fler nya hästar i svår klass, och utveckla de yngre mot större uppgifter.

Hemsida: www.stallstoraalby.se

Sandra Jonasdotter
Sandra JonasdotterRyttare
Sandra Jonasdotter blev Runstens profilryttare 2018 och kommer ifrån Umeå, men flyttade ned till Linköping i januari 2016. Hon är utbildad Civilingenjör inom Bioteknik och jobbar med DNA-analyser på företaget Dynamic Code.
Under Junior- och Young Rider-tiden har hon startat JSM, ett flertal YR-SM (med en 4:e placering som bästa resultat), tävlat i Globen, YR-cup i Scandinavium, YR-GP i Falsterbo (5:e placerad), Volkswagen YR-GP (4:e placerad) samt U25-NM. Allt detta har hon gjort med sin trotjänare och bästa vän Carash 2.
Som senior har hon segrar upp tom 1.50 och startat både inomhus och utomhus SM. Hennes bästa häst just nu heter San Darca och tillsammans har de placeringar upp till 1.50 GP och har startat upp tom 1.55 (SM-final 2017).
Sandras mål är att utvecklas inom sporten och så småningom få representera Sveriges färger på seniornivå. Utöver det drömmer hon om att skaffa gård och kunna starta egen verksamhet med att utbilda, förädla och sälja hästar.
Ellinor Liwing
Ellinor LiwingRyttare
Ellinor är född -02 och har ridit sen hon kunde gå. Hon fick sin första egna ponny när hon var 5 år, en pensionerad väluppfostrad welsh som hette Molle. Det återföjdes av en rad B ponnyer så som Jackson King (Kungen) och Crosshue Blue Eyes (Esset) som toppade karriären med Internationella starter och SM. Hon var bitvis högst rankad i Sverige på B ponny. 2016 började Ellinor rida C- och D ponny och hade stora framgångar med sin dåvarande ponny Springview Mistique (Q), bland annat seger i Drammen Grand Prix och seger i Göteborg Folksam Ponny Cup. Ellinor har i dagsläget 6 hästar i stallet varav 4 stycken är igång och tävlas upp till 140.

Ellinor tränar för sin mamma Ann, Rolf-Göran Bengtsson och Peter Eriksson . Hästarna står uppstallade i Gustavsberg. Hon är 2018 uttagen till Landslagstruppen för ponny!

När hon inte rider snapchatar hon eller sjunger då hon går på Adolf Fredriks Musikklasser.

Annika Gustafsson
Annika GustafssonRyttare
Annika är född -84 och bor i norra Sthlm sedan ca 10 år, men är från början en tvättäkta norrlänning från Gällivare. Tävlar svårklass hoppning. Jobbar heltid med hästar och tar emot för försäljning och utbildning. Hennes egna tävlingshästar just nu är Undine (vinst upp till 150 GP), Cool Hill (vinst upp till 150), Serupgårds Quartz (placerad CSI 3 130), Cornetta (plac 130), Sera Vue (upcoming star).
Frida Karlsson
Frida KarlssonRyttare
Frida är född 2002 och har ridit sedan hon var 6 år. Hon fick sin första egna ponny när hon var 11 år, en busig liten B-ponny. När hon köpte sin första C-ponny började hon tävla mer. Under 2016 vann Frida bland annat Grand Prix i Kristiansand i Norge med sin C-ponny Banin Dubh samt tog en brons medalj på inomhus-SM med honom. Under 2017 var de felfria i flertalet MsvA och representerade Sverige på Nordiska Mästerskapet där laget tog en silvermedalj.

I Slutet av 2016 köptes D-ponnyn Tinnerath Lad. Under 2017 tog de SM-brons på utomhus-SM och silver på inomhus-SM, där de var felfria genom hela SM:et. På inomhus-SM vann de även inverkanklassen som var gemensam för alla kategorier. Ytterligare meriter de året är bland annat tvåa på Elmia, första reserv till Prins Carl Philips pris på Friends Arena och internationella placeringar. De var också uttagna till FEI Pony Jumping Trophy, som Frida valde att avstå denna gång.
I slutet av 2017 köptes en lovande 6-årig storhäst.
Hon har under åren tränat för Ann Liwing samt Helena Persson och från och med 2018 även Peter Eriksson.

2018 ingår Frida i landslaget för D-ponny och planerar in flertalet internationella starter med stora målet att rida EM.

Vi välkomnar Frida till Runsten Equestrian och önskar henne lycka till under 2018!