PROMOTING TALENT

Runsten Equestrian och företagets grundare Christopher MacDermott arbetar ständigt för att främja svensk ridsport. Projektet Promoting Talent består av 3 olika delar: 1) sponsring av tävlingsryttare, 2) att hjälpa unga talanger nå sin fulla potential och 3) att främja tävlingsverksamhet inom svensk ridsport.

Runsten har några utvalda profilryttare som representerar Runsten på tävlingsarenorna. Ryttarna bär utrustning med Runsten logga både på nationella och internationella tävlingarna.

Att hjälpa unga ryttare nå sin fulla potential sker på två olika sätt – genom att driva ett tävlingsstall och genom att dela ut ett stipendium. I Runstens tävlingsstall jobbar en ung talangfull beridare på fulltid. Beridare får möjligheten att på arbetsgivarens bekostnad tävla och träna för internationella topptränare med kvalitativa hästar och får dessutom lön för sitt arbete. Varje år delar Runsten också ut ett stipendium åt en ung talanfull ryttare i övergångsfasen. Stipendiet består av 50 000 SEK och gratis tillträde till Runstens träningar och faciliteter under ett år. Ifall stipendiemottagaren besöker Runsten regelbundet under året så stiger det totala värdet på stipendiet lätt till över 100 000 SEK.

SPONSRING

Runsten är även med och sponsrar ett flertal tävlingar, År 2016 gick de största satsningarna till Runsten Equestrian Games, 7-Star Spring tour, Falsterbo Horse Show och Elmia Scandinavian Horse Show. Satsningar som gör det möjligt för verksamheter att anordna prestigefulla tävlingar och ge en rimlig belöning åt de ryttare som presterar bra.

RUNSTEN EQUESTRIAN STIPENDIUM

Ryttaren skall ha utmärkt sig enligt följande:

 • Goda resultat på Nationell- eller Elit-nivå
 • Väl visad förmåga att förädla sitt hästmaterial
 • God hästhållning och kamratanda
 • God förebild för andra unga ryttare

Stipendiet är på 50 000 kr och ska användas som ett bidrag för träningar i Sverige eller utomlands. Även gratis tillträde till alla Runsten Equestrians träningar och faciliteter under ett år. Stipendiaten får även Runsten Equestrian profilkläder.

Urvalet går till på följande sätt: En intresseanmälan skall mejlas till info@runsten.com, där personuppgifter, foto, resultat och framtida mål finns med samt en motivering till varför just du bör erhålla stipendiet. Ur inkomna anmälningar väljs ca ett tiotal presumtiva stipendiater ut som eventuellt går vidare till en intervju. Slutligen väljs den mest lämpliga personen ut av en jury bestående av bl.a. Runstens grundare /ägare Christopher MacDermott och några andra aktörer från ridsporten.

Sista anmälningsdag är 31 maj 2017.

Tidigare stipendiater:

 • Caroline Kamensky 2009
 • Eleonor Bellander 2010
 • Sissela Smith 2011
 • Anna Bredberg 2012
 • Hanna Carlsson 2013
 • Evelina Lind 2014
 • Alice Tapper 2015
 • Ebba Kewenter 2016

EBBA KEWENTER RIDER EM

”EM på Millstreet var mitt mål detta år, som sattes av mig och landslagsledaren i januari.
Jag tyckte det lät som  ett väldigt stort mål, men jag gillar att sätta stora mål och kämpa.
Planen blev som vi planerat, först nationshoppning i Polen, sen NM i Finland och tillslut blev jag uttagen till EM.

Jag blev 5:e ryttare. Vilket jag tyckte kändes skönt då det inte blev lika mycket press.
Eftersom jag var yngst av alla så har jag också två år kvar att kunna vara med i laget.

Resan över till Irland var spännande, vi åkte lastbil med en annan children tjej och hennes mamma. Vi körde tillsammans med två andra lastbilar med två juniorer och två Youngrider.
Först körde vi till Tyskland. Där stallade vi upp två nätter för att hästarna skulle återhämta sig och få vila mycket på resan.
Där hade vi lite markarbete för Pether Markne för att kolla så hästarna kändes bra.

Från Tyskland åkte vi till England.
Vi körde till Oxford där vi stallade upp två nätter igen.
Från England åkte vi till slut över till Irland från Fishgard. Där red vi på stranden och det var en härlig upplevelse.
Vi körde på färjan till Irland.  Sista biten på Irland till Millstreet var nästan det jobbigaste. Det var supersmala vägar och väldigt krokiga.
Men tillslut kom vi fram.

Det är speciellt när man kommer till en stor tävling där hela Europa är med.
Det är så mycket folk och hästar och väldigt rörigt.
Det gäller att vara fokuserad och bestämd.

På måndagen var det besiktning och redan på eftermiddagen hade children sin Warm up.
Land för land fick vi gå in och känna på banan och hoppa det man själv ville.
Jag och min tränare Lennart  planerade vad jag skulle hoppa.
Det blev en liten bana med vatten som avslutning.
Det gick super, Cicken är en toppen häst att hoppa vatten med.

På tisdagen var det första det första kvalet och det var såklart lite nervöst.
Banan kändes bra och det är häftig känsla att rida in på en mästerskapsbana.
Det resulterade i 4 fel och efter första dagen var jag nöjd som bästa svensk😉.
Onsdagen var vilodag.

På torsdagen var det två rundor då var det lite extra nervöst, det är en väldigt härlig känsla att rida in på den stora banan. Tyvärr föll dock lite för många bommar för att komma till final.
Men det här året var jag här för att få så mycket rutin som möjligt. Banorna var stora och svåra.
På fredagen var det vilodag igen, då trimmade jag.

Jag tittade också mycket på juniorerna och Youngriderna, det lärde jag mig väldigt mycket på.
Erfarenheten jag har fått nu kommer jag verkligen ha med mig.
Det sista jag hoppade var consolation, det fick jag också lära mig av, den gick i 120.

Jag kunde varit nöjdare med mina resultat, men jag fick mycket beröm för min ridning från både min tränare och landslagsledaren.
De tyckte att jag skulle vara nöjd då jag är så ung och framförallt att kunna ta med mig erfarenheten inför nästa år.

Det var verkligen roligt, lärorikt och häftigt att se alla andra rida från alla olika länder.

Nu har landslagsledaren redan varit här och pratat med mig, så nu har jag redan börjat planera mina tävlingar för att få vara med nästa år igen.

PROFILRYTTARE

Helena Persson
Helena PerssonRyttare
Det var först när senioråren inleddes och hästen Verona kom i familjens ägo som det lossnade ordentligt. Det har blivit 7 SM-guld på 4 olika hästar (Verona 3st, Classic H 2st, Clark 1 st och Chamonix H 1st). Helena har ingått i landslaget sedan hennes andra seniorår 1992. Hon har vunnit internationell Grand Prix och även fått vara med och vinna några nationshoppningar för Sverige.

Helena driver idag ett tävlingsstall med 10-talet hästar i Haninge där dom utbildas från 4-års ålder och upp till svår klass. Hon har även liten avelsverksamhet samt undervisning för elever. Förutom att tävla brinner Helena för att se en häst utvecklas och stärka sina bra sidor. ”Jag får gåshud när en häst med lite extra kvalitet och förmåga får till ett riktigt bra språng, vare sig jag står på marken och undervisar eller sitter på en av mina egna hästar”, säger Helena. Hon anser att det är bland det bästa som finns och gör att hon aldrig kommer tröttna på sitt ”jobb”.

Helenas hemsida: http://www.teamhelenapersson.se/

Maria Östman
Maria ÖstmanRyttare
Maria Östman är 25 år och hon har tävlingsmeriter t.o.m. 1.40 cm hoppning samt meriter och placeringar i unghästkval på 4 års-, 5 års- och 6 års-championat.

Målet med Marias tävlingskarriär är främst att utbilda unga hästar och förbereda dem för 4-7 års-finalerna i hoppning.

Vintern 2011 inledde Maria ett samarbete med en hästägare som har goda förutsättningar att köpa in lovande unghästar från både Sverige och Europa. Denne har en gemensam filosofi kring utbildning och förädling av unga hästar och samarbete gör det möjligt för Maria att träna och tävla fina, välstammade hästar som så småningom ska säljas vidare.

Bakom sig har maria en familj som stöttar henne till 100 % och tre bra tränare: Helena Persson, Pether Markne och Petter Jonasson.

Marias hemsida: www.stallhogantorp.se

John Hickey
John HickeyRyttare
John är född och uppväxt på Irland. Där jobbade han på sin pappa Edmund´s bageri precis bredvid West Gate i Clonmel. På sidan av jobbet red och tävlade han tillsammans med sina två yngre bröder Jim och Eamon. När han var 25 så fick han ett jobberbjudande i Sverige och bestämde sig för att ta det, så med 2 000 kr i fickan och ett par ridstövlar som enda ägodel gav han sig av till Sverige. Nu har han jobbat hårt i snart 19 år och äger äntligen sin egen gård, Westgate Farm.

På Westgate Farm i Björklinge, två mil norr om Uppsala, bor John Hickey med sin familj. På gården finns ca 23 hästar i träning och ca 15 hästar på lösdrift. John är legitimerad A-tränare i hoppning och en mycket uppskattad sådan. Han är även en mycket meriterad unghästutbildare. I stallet står allt från unghästar till internationella tävlingshästar i världsklass. Westgate Farm tar emot hästar för inridning, tillridning och försäljning. De tar också emot ett fåtal elever. Gården håller hög standard på arbetet och alla deras medarbetare är mycket professionella.

Johns hemsida: http://johnhickey.se/

Axel Wenehult
Axel WenehultRyttare
Började rida på Enskede Ridskola som 7 åring och var där i ett antal år, som 15 åring hamnade jag på runsten equestrian som en helt vanlig inackodering och då hoppade jag på 90cm, 1m nivå. Jag var bland annat medryttare på en galen häst som Christoffer kallade för Dinousarie Rex!

Med hårt jobb och att jag alltid strävade efter att bli bättre så lyckades jag komma upp i nivå! men det gick långsamt framåt. Mina hästar var aldrig klara för svårhoppning, 2013 och 2014 var jag 3:a Båda åren i Runstens Ungdoms Grand Prix. 2014 Kvalade jag till Göteborg Horse show som Young rider.

Nu är jag 23 år och under 2015 var jag högt upp placerad i landets största 150 grand Prixer samt blev uttagen och fick guld i Nordiska Mästerskapen med U25 gänget, jag var dubbelnolla i nationshoppningen och 7: individuellt.

Under mina år har jag tränat på Runsten för Piia Pantsu,John Hickey samt Pontus Westergren. Runsten Equestrian har betytt väldigt mycket för mig och med den orutinen jag hade när jag flyttade hit som 15 åring, Så hade jag inte stått här idag om jag inte haft möjligheten att stå på Stockholms bästa anläggning!

Jenny Johansson
Jenny JohanssonRyttare
Jenny Johansson är född 1989 och satsar fullt ut på att nå toppen i Sverige och på sikt i Europa. Målen inom de närmaste åren är att ta en plats i landslaget och att få rida nationshoppningar.

Jenny började tävla som 11-åring, red D-ponny upp tom MSVB och gick sedan Hoppgymnasiet på Strömsholm. Efter studenten har det varit hästar på heltid på gården norr om Stockholm.

2010 ingick Jenny i young rider-landslaget och det blev mycket träning och tävling utomlands. Hon red nationshoppningar och tog guld i Nordiska Mästerskapet med det svenska laget.

2011 gjorde Jenny sitt första år som senior med placeringar upp tom 1,55 och flertalet internationella Grand Prix placeringar i Italien, Norge och Danmark. Hon red även som senior i Falsterbo.

Matilda Pettersson
Matilda PetterssonRyttare
Jag driver ett eget företag hemma på familjegården i Norrköping. Jag tar emot hästar för inridning, utbildning och försäljning.

Jag har placeringar upp till 1.45m hoppning, och 1.50m debuten är planerad att göras i sommar tillsammans med Head over Hills, en mycket fin häst som jag fått förtroendet att tävla åt ägaren.

Min störta vinst är när jag vann Agria hoppet i Globen tillsammans med våran egna uppfödning Corace, då vi hoppade hem en bil.

Jennifer Hallsenius
Jennifer HallseniusRyttare
Jennifer Hallsenius har precis börjat 2:a året på gymnasiet där hon läser ekonomi.
Hennes häst Chelldon Z, är en hingst på ca 180 cm, född 2004, e: Chellano Z – Cortus som hon/vi haft sedan slutet på 2013.
Jennifer gjorde sitt livs första start i fälttävlan (det var även Chelldon Z första start någonsin) hösten 2014 och de har sedan dess klättrat till att komma med i juniorlandslagets utmanartrupp och de tävlar nu internationella 1* klasser. Jennifer & Chelldon Z kommer avsluta denna fälttävlanssäsong 2016 med att tävla EM för juniorer som avgörs i Montelibretti, Italien.
Jennifer har paralellt med fälttävlan även tävlat lite dressyr med Chelldon Z. Deras livs första dressyr start var 2015 och de har i år, 2016 avancerat upp till Msv B5 med mycket goda resultat.
Målen för 2017 är att fortsätta rida juniormästerskap i fälttävlan 1* , samt starta 2* fälttävlan… men de satsar även på att rida junior-mästerskap i dressyr 😊
Annika Gustafsson
Annika GustafssonRyttare
Annika är född -84 och bor i norra Sthlm sedan ca 10 år, men är från början en tvätt äkta norrlänning från Gällivare. Tävlar svårklass hoppning. Jobbar heltid med hästar och tar emot för försäljning och utbildning. Hennes egna tävlingshästar just nu är Undine (vinst upp till 150 GP), Cool Hill (vinst upp till 150), Serupgårds Quartz (placerad CSI 3 130), Cornetta (plac 130), Sera Vue (upcoming star).
Emelie Starrin
Emelie StarrinRyttare
Jag är 19 år gammal och bor i Huddinge med min familj. Jag har tre hästar som står uppstallade på Runsten och vid sidan av hästarna pluggar jag webbutveckling på distans. Min dröm är dock att kunna hålla på med hästarna på heltid och att nå toppen inom sporten. I dagsläget har jag tävlat upp till och med 140cm hoppning med min bästa häst Starlight Gold och målet på kortsikt är inomhus och utomhus SM för Young riders som går i höst. Jag får mycket support och hjälp av min familj och jag får även mycket hjälp av min tränare Pontus Westergren både till vardags och på tävling.
Jannica Fernström
Jannica FernströmRyttare
Mina 2 bästa hästar är Moonstone och Easy hidden som jag båda ridit 150 på och tagit massor av 140 placeringar på. Dessutom har jag con dios som går lite lägre men som alltid nollar sina starter. Jag har även en 4 årig hingst E: Calido 1 som jag tror väldigt mycket på!

Ellinor Liwing
Ellinor LiwingRyttare
Ellinor är född -02 och har ridit sen hon kunde gå. Hon fick sin första egna ponny när hon var 5 år, en pensionerad väluppfostrad welsh som hette Molle. Det återföjdes av en rad B ponnyer så som Jackson King (Kungen) och Crosshue Blue Eyes (Esset) som toppade karriären med Internationella starter och SM. Hon var bitvis högst rankad i Sverige på B ponny. 2016 började Ellinor rida C- och D ponny och hade stora framgångar på sin nyligen sålda Springview Mistique (Q), bland annat seger i Drammen Grand Prix och seger i Göteborg Folksam Ponny Cup. Ellinor har i dagsläget 4 D ponnyer: Poetic’s Blond Pearl, kom jan-16 (gått bl.a. Odense, Drammen, Falsterbo Grand Prix, SM), Charlene Girl, kom sep-16 (har hunnit gå SM-final och placerad i Grand Prix i Odense), Ballylee Breeze, kom dec-16 (har hunnit starta LA+) och Gul, irländsk 7-årig D ponny (otävlad). Ellinor hade även en storhäst, Claudia, som tyvärr dog hastigt. Dem placerade sig i ute SM i somras och tog flertalet segrar.

Ellinor tränar för sin mamma, Pether Markne och KG Svensson. Hästarna står uppstallade i Gustavsberg. Ellinor satsar på att komma med i NM/EM 2017 och gör en hårdsatsning i iår. Hon var flitigt I elden förra året för att rida in sig på sina nya hästar. Hon gjorde närmare 200 starter. När hon inte rider snapchatar hon eller sjunger då hon går på Adolf Fredriks Musikklasser.