Anläggningen

Ridbanor

Runsten Equestrian är en anläggning med generösa ytor och hög standard. Här finns allt från ett av nordens största ridhus till en internationell terrängbana. Vi på Runsten arbetar ständigt med utveckling och förbättring av området för att ge ryttare och hästägare de mest gynnsamma förutsättningar för utveckling och god hästhållning.

Gräs- & fibersandbanor

På Runsten finns i dagsläget en mindre fibersandbana (24m x 60m), två större fibersandbanor (80m x 80m) och (80m x 90m). Det finns två stora gräsbanor (70m x 112m)och (90m x 150m). Varje sommar anordnas stora tävlingar på gräsbanorna. Gräsbanorna ligger på sand som underlag vilket ger bra svikt utan att bli lerigt eller hårt, oavsett väder. Analyser av underlaget med bland annat kontrollborningar av SGU (Sveriges Geologiska Undersökningar) visar att underlaget är extra fördelaktigt för just träning och tävling av hästar. Banan trimmas med extrem noggrannhet under hela säsongen, och förutom den sedvanliga vattningen och klippningen används även en Soil Reliever. Detta är en maskin som luftar gräset på djupet och ytterligare förbättrar dess egenskaper, flitigt använd på golfbanor runt om i världen.

Ridhus

Runsten har ett ridhus med ridyta 30m x 80m, läktare för ca 400 personer, sekretariat, domartorn, stora hinderförråd, festsal för ca 100 sittande gäster och bar, 2 stora terasser samt en restaurang/kafeteria med serveringstillstånd. Ridhuset har även ett automatiskt sänk- och höjbar löshoppningsanordning.

Ridvägar & Galoppbana

Runt Lövstaholm, Runstens andra gård på andra sidan fälttävlansbanan, finns även en gammal c. 1 km lång travbana med bra sandunderlag. Travslingan används numera som galoppbana för hästars konditionsträning. Runt gården och i närheten finns även ridvägar som Runsten upprätthåller och utvidgar. Att rida på bilvägar medför viss säkerhetsrisk och därför satsar Runsten på att bygga sandridvägar på egen mark.

Terrängbana

Runsten har privilegiet att tillhandahålla även en internationell 3,6 km lång terrängbana. På terrängbanan finns alla typhinder och flera mobila hinder som enkelt ger en spännande variation.

Det anordnas regelbundet träningar och kurser på terrängbanan. Runstens inackorderade har fri tillgång till terrängbanan under säsongen den hålls öppen, men även externa ekipage kan besöka terrängbanan mot en avgift på 250 kr/gång/ekipage. Externa ekipage ombeds kontakta event@runsten.com före planerat besök. Man ska alltid bära hjälm, säkerhetsväst samt ha med sig en myndig medhjälpare när man tränar självmant på terrängbanan.  Vid hoppning utan licenserad tränare på plats skall ryttaren eller hens målsman inneha grönt kort.

Banan är stängd för säsongen 2020, håll utkik våren 2021 för att se när vi öppnar igen!